Alle medarbejdere på Institut for Folkesundhedsvidenskab – Københavns Universitet

IFSV > Ansatte

Anja Marie Bornø Jensen

Anja Marie Bornø Jensen

Lektor

Primære forskningsområder

Kvalitative metoder og forskningsetik. Medicinsk antropologi og medicinsk teknologi. Organdonation og organtransplantation. Science and Technology Studies. Opfattelser af kroppen og døden, samt problematikker omkring hjernedødskriteriet. Meningsskabende strategier, sorgprocesser, håb, heroisme, identitet, narrativitet, gavegivning, vareliggørelse og slægtskab og forbundethed.

Aktuel forskning

Jeg er lektor i medicinsk antropologi. Min store forskningsinteresse er organdonation og transplantation. Jeg skrev ph.d. afhandling om pårørende til organdonorer i Danmark der hedder "Orchestrating an Exceptional Death". Jeg holder meget af forskningsformidling og jeg kommunikerer min forskning i danske medier og som underviser og foredragsholder i transplantationssammenhænge i Skandinavien.

Jeg er igang med mit eget forskningsprojekt om danske pårørendes nej til organdonation støttet af Hjerteforeningen. Projektet hedder "Tabte Hjerter - Et Antropologisk Studie af manglen på Donorhjerter i Danmark". Her fokuserer jeg på danske familier der har svaret nej til donation, på bevæggrunde for at fravælge hjertet, samt på de læger og sygeplejersker, der arbejder med donationssamtaler.

Jeg er viceprojektleder på projektet POLICYAID (PI Klaus Høyer), der undersøger den øgede data sourcing i det danske sundhedsvæsen. Her fokuserer jeg på hvordan data kan forbedre transplantationsforløb. Derudover undersøger jeg i projektet LIFEWORTH (PI Mette Nordahl Svendsen) forhandlinger af forskellige livs værdi i spændingsfeltet mellem dyr og menneske med særlig fokus på brugen af grisen som model og ressource i transplantationsforskning.

Jeg har tidligere været ansat som adjunkt i projektet "Body and Person in 21st Century Biomedicine",hvor jeg undersøgte hvordan hjertet, lungerne og hornhinderne håndteres og erfares undervejs i udvekslingen af såvel organmodtagere som personalet. Ligeledes satte jeg fokus på de udfordringer sundhedsprofessionelle oplever i transplantationsprocesserne.

Udover mine omfattende feltstudier af danske transplantationspraksisser, har jeg også forsket i organdonation i USA og den organisatoriske håndtering af donorpårørendes sorg og kommunikative potentiale. 

 

 

Undervisnings- og vejledningsområder

Min undervisning og vejledning drejer sig primært om kvalitative metoder, antropologisk analyse, sundhedsantropologi, etiske dilemmaer i medicin, og spændingsfeltet mellem politik, praksis og erfaring i sundhedsvæsenet 

Jeg er underviser og kursusleder på Faget "Kvalitative Analysestrategier på Master of Public Health. Og jeg har været underviser og kursusleder på Kvalitative Analysestrategier og Videnskabsteori på 7.sem Folkesundhedsvidenskab. Jeg underviser desuden på Medicin-uddannelsen på valgfaget "Etiske Dilemmaer indenfor Medicin - Lægens Rolle belyst ved Litteratur og Film"

Jeg er vejleder på bacheloropgaver, specialer og Phd afhandlinger på Folkesundhedsvidenskab og Master of Public Health indenfor emner som for eksempel forebyggelsespolitik og overvægt, PKU-prøver og forskningsdeltagelse, international genetisk forskning, rehabilitering af intensivpatienter, unges mentale sundhed, alkoholpraksis i gymnasiet, livet med cystisk fibrose, sundhedsadfærd blandt indvandrere, praktisering af kliniske retningsliner på neonatalområdet og arbejdsmiljø i sundhedsvæsenet.

Jeg har tidligere undervist kandidatstuderende i medicinsk antropologi på Institut for Antropologi, samt vejledt antropologiske specialer og bacheloropgaver i emner som unges selvmordsforsøg, virksomhedskommunikation, samt leversygdom og transplantation. Derudover bruges jeg som underviser og foredragsholder om organdonation og pårørendeomsorg af sundhedsprofessionelle i hele Skandinavien, og bidrager også som forfatter i lærebøger på sundhedsfaglige uddannelser.

Review for: "Medical Anthropology Quarterly", "Anthropology and Medicine", "Tidsskrift for Sygdom og Samfund" "Sociology of Health and Illness", "Social Science & Medicine", "Bioethics", "Health - an interdisciplinary Journal", og forlaget Routledge.

Udvalgte publikationer

 1. Udgivet

  Orchestrating an Exceptional Death: Donor Family Experiences and Organ Donation in Denmark

  Jensen, A. M. B. 22 sep. 2011 Kbh.: Institut for Antropologi. (Ph.D. Series; Nr. 69).

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandling

 2. Udgivet

  Searching for Meaningful Aftermaths: Donor Family Experiences and Expressions in New York and Denmark

  Jensen, A. M. B. 1 sep. 2011 I : Sites: a journal of social anthropology and cultural studies. 8, 1, s. 129-148 19 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikel

 3. Udgivet

  A Sense of Absence: The Staging of Heroic Deaths and Ongoing Lives among American Organ Donor Families

  Jensen, A. M. B. 2010 An Anthropology of Absence: Materialisations of Transcendence and Loss. Hastrup, F., Bille, M. & Flohr Sørensen, T. (red.). London: Springer Publishing Company, s. 63-81

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologi

 4. Udgivet

  Transgressive ethics: Professional work ethics as a perspective on 'aggressive organ harvesting'

  Hoeyer, K. & Jensen, A. M. B. 2013 I : Social Studies of Science. 43/4, DOI: 10.1177/0306312712460341, s. 598-618 21 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikel

 5. Udgivet

  Transplantation as an abstract good: practising deliberate ignorance in deceased organ donation in Denmark

  Hoeyer, K., Jensen, A. M. B. & Olejaz, M. maj 2015 I : Sociology of Health and Illness. 37, 4, s. 578-593 15 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikel

ID: 2440729