28. november 2023

Ny viden om vægt og sundhed

To nye artikler af Rasmus Køster-Rasmussen, praktiserende læge og vægtforsker på Center for Almen Medicin på Københavns Universitet om forskellige aspekter i kampen mod kiloene.

Hvordan påvirkes kropsvægten hvis man skifter fra at drikke sukkersodavand til diet-sodavand?

Udskiftning af en eksisterende brug af sukkersodavand med kunstigt sødede drikkevarer eller usødede drikkevarer resulterede i en langsigtet reduktion i BMI på 0,31 kg/m2 svarende til 0,5-1 kg hos henholdsvis børn og voksne, så længe indsatserne varede. Artiklen er et systematisk review og mataanalyse.

Læs hele artiklen her.

Bliver man lykkelig af at tabe sig?

Dette studie fra Lolland-Falster Undersøgelsen viste, at høj BMI var forbundet med lavere livstilfredshed målt med Cantril Ladder Score (CLS – generel livstilfredshed / lykke selvrapporteret på en skala fra 1-10).

  • Hos forsøgspersoner med BMI≥25 var vægttab forbundet med lavere CLS sammenlignet med stabil vægt i fem år. Hos forsøgspersoner med BMI≥25 og godt selvrapporteret helbred var der ingen sammenhæng mellem vægttab og CLS.
  • I modsætning til vores hypotese tyder undersøgelsen således på, at vægttab blandt personer med BMI≥25 ikke resulterede i højere livstilfredshed.

Læs hele artiklen her.

Emner